søndag den 17. april 2011

2003 Schiavenza Barolo, Bricco Cerretta

Schiavenza er en af mine favoritproducenter som i deres baroloer kombinerer traditionel stil med en utrolig kraft og åben fedme. 2003 var et problematisk år på grund af varmen, men mange traditionelt orienterede producenter har lavet flotte vine, måske fordi de netop generelt ikke går efter at kompencere maksimalt for et køligt klima. Schiavenza producerer enkeltmarksbarolo fra Bricco Cerretta, Prapó og Broglio i Serralunga d'Alba samt Perno i Monforte.

Bricco Cerretta er rødbrun i farven og lægger du med en meget lukket duft ved åbning. Åbner gradvist op med klassisk barolo-næse af jordbærgrød, blommer, ferskensten, kamfer, kraftig fed anis sammen med mørk-bitre elementer af engelsk lakrids, rust og læder. Mediumintens men ikke desto mindre dejlig at dufte til!
Smagen er blød og virkelig flot - koncentreret og uhyre velbalanceret med rød, syrligt-støvet frugt, som har konstant kraft hele vejen henover forløbet, men alligevel opleves blød og indbydende. Suveræn dybde i jordbær- og rabarberfrugten. Sødt æble og kraftig anis sammen med talkum/kridt hen mod finish, indtil de typiske, resolutte tanniner tager helt over og kadencerer heftigt sammen med syren. Lækker, kompleks og lang eftersmag med både syre og sødme i frugten med anis, rarbarber, læder, lidt kærnemælk og så ribs helt ude i spidsen.

En fremragende vin, men i forhold til søstrene fra Prapò og Broglio ikke helt så oppulent og 'Schiavenza-agtig' - med det mener jeg mindre kødfuld og mere slank og feminin i stilen med relativt(!) afdæmpet frugt og en lidt blødere syre. Kort sagt en smule mere almindelig. Men stadig en virkelig skøn vin, som har mange år i sig endnu. Giv den en kort tur i karaflen/skålen for at åbne op.
Læs evt. mere om Schiavenzas Cerretta og 03'ere her og hos Italienska Viner - og tjek VPK2881's test af de tre enkeltmarks-03'ere ved siden af hinanden. Carlo Merolli importerer.
 
92 

2 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Intressant Niels. Jag har bärgat en låda men det verkar inte som att det är någon brådska? Lika bra att göra slut på den snabbmognade Perno istället. Vi drack en Prapò 03 härom kvällen och jösses vad bra de är! Helt underbar barolo-stil.

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Fedt med Prapo'en, Patrik - der er noget magisk ved den vin.. Glæder mig til at høre hvad du synes om Cerrettaen. Efter min vurdering er der ikke nogen hast med at drikke dem, men den vinder på den anden side nok heller ikke meget.
God Påske! - VH Niels