søndag den 13. februar 2011

2006 Saracco, Riesling Monferrato Bianco

Paolo Saracco i Castiglione Tinella øst for Barbaresco-distriktet råder over ialt 46 ha. Saracco er især berømt for sine udgaver af Moscato d'Asti, som mange mener er blandt de bedste overhovedet. Der produceres også pinot noir, chardonnay og 6000 flasker af denne riesling fra Graffagno-marken. Lagrer 11 måneder på ståltank sur lie.

Meget mørk gulbrun farve, vi er helt ovre mod det æblejuicede(!). Meget speciel og heftig næse, hvor sur lie-lagringen virkelig er markant med tonsvis af ristede hasselnødder, stegt smør, kraftig harpiks, lagret pecorino og maling ovenpå frugt af overmoden citron og æble sammen med mørk, jordagtig mineralitet.
I munden er der fine mikro-perler på tungen og kraftig, bred syre sammen med frugten, som er præget af æble, citron og lime. Seriøs frugt med god koncentration, især til at begynde med. Man skal ikke forvente crisp og fokus som i tysk riesling, men elementerne - frugt, syre og mineralitet - er alle i huset og balancerer godt. Lakrids og lidt mynte dukker op hen mod finish og syren er vedholdende i eftersmagen, hvor de nøddede træk trædder frem igen. Medium længde.

En delikat og anderledes rieslingoplevelse, og hvis man er til elegant og moden hvidvin (/champagne) i sur-lie-stil med de karakteristiske nødde- og toasttræk er man totalt på her. Vil nok ikke behage alle, men jeg har personligt svært ved at holde især næsen væk fra glasset.
Fascinerende hvidvin med meget speciel karakter og moden kompleksitet - vil spille genialt sammen med salater med nødder, hårde oste eller retter med safran. Carlo Merolli importerer Saracco og har af rieslingen her også 09'eren som kunne være interessant at prøve til sammenligning. 85 kr.
 
90 

1 kommentar:

VinKreutzer.dk sagde ...

Lyder super lækker og saftig. Jeg elsker riesling, og din beskrivelse af denne gør at jeg må søge mod Carlo i nær fremtid.
Jeg husker Saroccos Moscato som rigtig flot og vil glæde mig til at smage hans riesling.

Hyg dig