lørdag den 20. november 2010

2004 Altesino, Brunello di Montalcino

I et område med et et hav af helt små producenter, er Altesino med sine beskedne 25 ha med Sangiovese alligevel blandt de store producenter i Montalcino. De laver en Riserva-udgave og en enkeltmarksaftapning fra Montesoli foruden den almindelige Brunello. Stilen er traditionel og basisbrunelloen lagrer på slavonske botti i 2 år. Med normalpriser på den anden side af €30 og høje udmærkelser (94 pts Wine Enthusiast, 3 stjerner Veronelli 2010 osv.), er det virkelig interessant om Altesinos Brunello leverer hvad den lover, især fordi Philipson pt. sælger ud for - hold fast - 130 kr.
Lige ud af flasken er den helt lukket, traditionel-sangio-redux: krudt, brændt gummi og diesel og så godt som intet andet. Så start med at hæld den i karaflen (eller lign.) meget lang tid i forvejen!

Klassisk sangiovesefarve - støvet, halvtransperant rubinrød med begyndende modningstræk. Duften er ren og dyb med søde kirsebær, blåbærmuffin, modne blommer, anis, limstift, sødtobak og lakrids. En virkelig indbydende næse med masser af sødme og blød, fuldmoden frugt i en afdæmpet ærketraditionel og elegant stil. Dybden er imponerende, det er som om den er tredimensionel, man kan nærmest gå rundt inde i den.
Den samme bløde, elegante frugt går igen i den fyldige smag. Kirsebær og blommer, marcipantoner og anisbolcher sammen med let salmiaklakrids i afslutningen - plus en anelse kraftigt alkoholpræg, som aftager med luft. Strukturen understøtter frugten godt, men stikker ikke ud og bekræfter modenheden og det elegante, afdæmpede udtryk. God længde i eftersmagen med aniskogte bær og lille minttone.
Det er en skøn Brunello i smuk klassisk stil på et højt niveau - minder om Montevertine med sin slanke, fuldmodne frugt og dybe elegance. Den vokser i løbet af de næste få år og skal som sagt have en del luft for at åbne op pt.
 
91 

Ingen kommentarer: